Betalningspåminnelse

Vet du vad som gäller angående betalningspåminnelser och påminnelseavgifter? Har du fått en påminnelse på en faktura du är sen med eller ska du själv skicka en betalningspåminnelse på ett belopp som du inte fått betalt för?

En påminnelseavgift brukar läggas på en betalningspåminnelse som skickas när en faktura inte betalats innan förfallodatumet.

En påminnelseavgift har man endast rätt att ta ut om det finns ett avtal om detta som kunden godkända vid själva köpet. Att det anges på fakturan räcker inte, det räknas inte som ett avtal.

Påminnelseavgiften får vara på max 50 kronor och moms tillkommer inte när det gäller finansiella avgifter. Storleken på avgiften är lagstadgad och regleras i Förordningen RH 2010:18 om ersättning för inkassokostnader m.m.

Det anses inte skäligt att skicka flera betalningspåminnelser efter varandra, med nya påminnelseavgifter. Gäldenären är inte skyldig att betala mer än en påminnelseavgift.

Statliga myndigheter som t.ex. CSN och Radiotjänst m.fl, har rätt att ha andra påminnelseavgifter. Detsamma kan gälla för banker och andra finansiella institutioner om sådant avtal föreligger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *